Offisielle portalen for Rallyhedemarken | by NMK Hamar

NM-finale i Rally Hedemarken

(Bilsport.no 13.09.2022) Kommende helg avsluttes årets rally-NM med todagersløp, fredag og lørdag. Rally Hedemarken innledes på fredag kveld, før både løpet og årets norgesmesterskap i de forskjellige klassene avgjøres på lørdag.

Arrangøren, NMK Hamar, innbyr til tre fartsetapper på fredag kveld og sju etapper på lørdag, på kjente rallytrakter på Hedemarken. Løpet er en kombinasjon av fartsetapper som er blitt benyttet de siste årene i Stange, Løten, Hamar og Ringsaker. Etter mørkets frembrudd på fredag kveld, kjøres blant annet legendariske Rokosjøen, med det kjente Engseth-hoppet. Løpet inneholder også den populære publikumsetappen inne på bilcrossbanen Vendkvern, to ganger på lørdag.

Rally Hedemarken er årets sjette og siste NM-runde. 89 deltagere stiller til start ved Stangehallen fredag kveld. Det er stor spenning og blir garantert hard kamp om NM-medaljer i de fire forskjellige NM-klassene. Kampen om totalseier i løpet vil også garantert bli spennende. Som vanlig blir det hele oppsummert på NRK1 søndag kveld, og det er også mulig å følge dramatikken på Rallyradioen under hele løpet.

Det har vært stor spenning og svært jevne dueller i kampen om NM-poeng så langt i år. Spesielt i klassen med de raskeste bilene har det vært jevnt og et høyt sportslig nivå.

Førere som Eyvind Brynildsen, Frank Tore Larsen, Ole Christian Veiby og Marius Aasen har stått for spenningen, og det er ingen grunn til å tro at det ikke vil fortsette på samme måte i Rally Hedemarken.

Det er fire NM-klasser i årets mesterskap. Det er klasser for firehjulsdrevne internasjonale biler, tohjulsdrevne internasjonale biler, firehjulsdrevne nasjonale biler og tohjulsdrevne nasjonale biler.

Det er i klassen for de internasjonale firehjulsdrevne bilene, de raskeste bilene og mest kjente profilene befinner seg. Eyvind Brynildsen fra KNA Varna vant NM-åpningen. Han har etter det to andreplasser og to tredjeplasser, og fortsatt til gode å være utenfor pallen. Totalt har Skoda-føreren og hans kartleser Roger Eilertsen kjørt inn 120 poeng. Nå kommer Eyvind og Roger rett fra VM-løpet Akropolis Rally i Helllas har mange kilometer og fart i kroppen, noe som kan være en fordel for å forsvare NM-ledelsen.

Brynildsen/Eilertsen har ikke mer enn fire poengs margin til vinneren av forrige NM-runde, Frank Tore Larsen/Torstein Eriksen. Larsen har vunnet to av årets fem NM-runder med sin VW Polo. Han har også to andreplasser, mens det ble brutt løp i NM-åpningen i Sigdal.

Ole Christian Veiby fra KNA Kongsvinger og kartleser Stig Rune Skjærmoen ligger på en tredjeplass i NM med 110 poeng. Men de vil ikke kjempe om NM-tittel, eller NM-sølv i sin VW Polo. Veiby må prioritere rallycross-VM i Portugal til helgen. Ole Christian Veiby har for øvrig vunnet Rally Hedemarken de to siste gangene løpet har vært kjørt, i 2019 og 2021.

På en fjerdeplass følger Marius Aasen med kona Marlene Engan Aasen i kartleserstolen. Med sin Skoda Fabia R5 har de kjørt inn 73 poeng. De har vært på pallen to av fem NM-runder så langt, men kan dessverre ikke blande seg inn i medaljekampen.

NM-veteranen Anders Grøndal følger på en 5. plass med sin Skoda Fabia. Grøndal og kartleser Marius Fuglerud står bokført med 42 poeng.

I den internasjonale klassen for tohjulsdrevne biler har Steve Røkland fra KNA Kongsvinger vært suveren også i år med sin Peugeot 208 R2. Sammen med kartleser Raymond Braaten har han fire seire og ett brutt løp. Det har gitt 131 poeng så langt og suveren ledelse.

Nærmest ligger klassens veteran, Morten Storsveen fra KNA Varna med kona Merete Storsveen som kartleser. De kjører Renault Twingo R2 og har 102 poeng. De har en teoretisk sjanse til å ta NM-gullet, men da må de ha full klaff, mens Røkland må bli uten poeng på Hedemarken.

På en tredjeplass følger Sindre Backe fra NMK Hadeland i Ford Fiesta R2. Sammen med kartleser Mads Johansen har han 84 poeng så langt.

I klassen for nasjonale biler med firehjulsdrift har Martin Nygård og kartleser Tina Jeanette Olsen fra KNA Kongsvinger vært i det umulige hjørnet det meste av sesongen så langt. De har tre seier og to andreplasser med sin Subaru Impreza. Det har gitt utrolige 150 poeng, og det er ingen som kan ta fra dem årets NM-tittel.

Kampen om sølvet vil imidlertid bli svært spennende. Andreplassen deles av Even Moan og Petter Sæves Waskaas foran finalen. Even Moan og Glenn Bjørnerud i Mitsubishi har vært jevnheten selv to tredjeplasser og tre fjerdeplasser så langt i år. Det har gitt dem 85 poeng. Samme poengsum har Petter Sæves Waskaas fra NMK Grenland og hans kartleser Henrik Ø. Johannessen. De har brutt to løp, men to seire og en tredjeplass i deres Subaru har gitt også dem 85 poeng.

I nasjonal klasse for tohjulsdrevne biler var det dramatikk og overraskende mange av NM-toppene som ble uten poeng i forrige NM-runde. De som leder foran avslutningen er Christian og Ole Martin Sagli fra KNA Kongsvinger i Volvo. De har fullført alle fem rundene så langt og har to seire, to tredjeplasser, en fjerdeplass og 119 poeng.

Mads Peder Hvambsahl fra KNA Kongsberg i Volvo 940, ledet foran forrige runde, men måtte bryte Aurskog-Høland Rally. Det var hans andre brutte løp for sesongen, men sammen med kartleser Lasse Berg har han andreplassen og 89 poeng. De har en teoretisk sjanse til å ta gullet, men da må alt klaffe samtidig som Sagli må bli uten poeng til helgen.

På en tredjeplass følger Kristian Hvambsahl fra NMK Kongsberg i Volvo 240. Sammen med kartleser Jonas Hvambsahl endte også han på bruttlisten i forrige runde, men de har kjørt inn 75 poeng.

Rally Hedemarken har sin base, start, mål og serviceplass ved Stangehallen. Løpet starter klokken 19.30 fredag kveld. Målgang er 15,45 på lørdag.

Komplett NM-stilling finnes her:

Rallyradio høres under hele løpet på www.rallynm.no
Rally-NM på facebook: https://www.facebook.com/rallynm.no

Løpets base: Stangehallen , Stange

Digital Offisiell oppslagstavle: Tilgang til offisiell oppslagstavle via Sportity App https://www.sportity.com/app for iOS og Android. Her blir informasjon og dokumenter publisert. Passord er RH2022